Studentu universālais draugs - Baziliks

2011-12-20 12:21
Baziliks
Bazilika nosaukums cēlies no grieķu valodas basileus un nozīmē karalis, to apliecina arī tā spēcīgā smarža.
Bazilika dzimtene ir Indija, bet to plaši pielieto visā pasaulē, bet īpaši Vidusjūras reģionā. Kā ne kā baziliks ir slavenā itāļu pesto galvenā sastāvdaļa.
Pielietojums bazilikam ir universāls, tas piestāv gan ceptiem kartupeļiem, gan zupai. lieliski sader gan ar liellopa gaļu, gan putnu gaļu, gan cūkgaļu, piestāvēs arī zivju ēdieniem, baklažāniem, tomātiem, paprikai, cukīni, salātiem, zaļumiem, sieru, tomātu mērci. Vienā vārdā sakot  - visur.
Kāpēc Students uzskata, ka baziliks ir labs draugs? Lūk, atbilde - Baziliks līdz pret skumjām, depresiju, citām nervoza rakstura kaitēm, tas novērš bezmiegu. baziliku izmanto hronisku iesnu ārstēšanā(inhalācijās), podagras dziedināšanā un gremošanas traucējumu novēršanā.
Tas ir arī vērtīgs vitamīnu avots, jo satur , A, C, E, B6, K vitamīnus, olbaltumvielas un minerālvielas - kalciju, dzelzi, magniju, fosforu, kāliju, cinku, varu un mangānu.
Īpaši svarīgi!- Svaigu baziliku nevajadzētu griezt ar metāla nazi, jo metāla un bazilika ķīmiskās reakcijas rezultātā baziliks zaudē savu dabīgo krāsu. Vislabāk baziliku ir plūkt.